Tarihçe

Tarihi geçmişi eski çağlara uzanan ve pek çok uygarlığın izlerini taşıyan Balıkesir, Selçuklular zamanında Türk yurdu olmuş, Osmanlı Döneminde de parlak yıllarını yaşamıştır. Şerefli ve mücadele ruhu taşıyan Balıkesir, Milli Mücadelede düşmana karşı koyan ilk İller arasında yer almış, Alaca Mescit’te toplanan 41 kişilik heyet “Balıkesir Kuvay-i Milliye” sini kurarak Atatürk’ün önderliğinde yürütülen Milli Mücadeleye büyük destek vermiştir. 1923’de Sancak Teşkilatı kaldırılınca Karesi Vilayeti, 1926 yılında da Balıkesir Vilayeti adını almıştır. Balıkesir kelimesinin hangi kelimeden doğmuş olabileceği konusunda çeşitli rivayetler vardır. Paleo - Castro (Eski Hisar) veya bal’ı kesir (balı çok) kelimelerinden türetildiği söylenmektedir. Osmanlı kaynaklarında şehrin adının yazılışı “Balıkesir” şeklindedir. Altıeylül İlçesi ise 6 Eylül 1922 yılında düşmana karşı verilen mücadelede kazanılan zaferden ve Balıkesir İlinin kurtuluşu olan 6 Eylül gününden almıştır. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin tahsis etmiş olduğu eski Balıkesir Belediye binası iki kısım olarak ayrılarak Altıeylül ve Karesi Belediyeleri Hizmet Binası olarak kullanılmaktaydı. 2023 yılında Müdürlük birimlerimiz yapımını Belediyemizin gerçekleştirdiği hizmet binalarına geçiş yaptılar. 13 merkez mahalle ve 81 kırsal mahalleye hizmet verdiğimiz Altıeylül İlçesi, 2022 yılı TÜİK verilerine göre 183.736 nüfusludur. Kısa zamanda Balıkesir’in en yoğun nüfusuna sahip ilçelerinden olmasına rağmen hizmet götürülmeyen, temas edilmemiş hiçbir mahalle bulunmamaktadır.

 

ARAŞTIRMACI-TARİHÇİ-YAZAR AYDIN AYHAN KATILIMI İLE BALIKESİR TARİHÇESİ

PAMUKÇU KAPLICALARI

Altıeylül ilçemizin tarım arazilerinin topografyası dalgalı bir özellik göstermektedir. Batı kısımlarda daha engebeli bir yapıya sahipken diğer kısımlar nispeten daha düzdür. 94.946,50 hektar alana sahip ilçe % 48,67 gibi yüksek bir bölümü tarım alanlarından oluşmaktadır. Balıkesir Ovası olarak anılan bölge ilçe sınırları dâhilinde kalmaktadır. Bu alanda Devlet yatırımı olarak altyapısı tamamlanmış ve üzerinde sulu tarım yapılan tarım arazileri oldukça verimlidir. İlçemizin güneydoğu sınırından geçen Simav Çayı ve Balıkesir Ovasının ortasından geçerek Simav Çayına dökülen Kazıklı Deresi ile İkizcetepeler Barajına dökülen Koz Deresi ilçenin en önemli akarsularıdır, İlçemizde göl bulunmamaktadır. ilçemizin ekonomisi tarım ve sanayi ağırlıklı olmakla birlikte, başlıca tarım ürünleri buğday, arpa, mısır, tütün, susam, pamuk, pancar, haşhaş ve nohuttur. Sebze ve meyvecilik gelişmiştir. Zeytinyağı ve sabun fabrikaları, çırçır fabrikaları, pamuklu dokuma fabrikası, çimento fabrikası başlıca sanayi kuruluşlarıdır. Hayvansal ve bitkisel üretimde ülke ekonomisine sağladığı katkılar sebebiyle, tarım da söz sahibi ilçeler arasında önemli bir yere sahiptir. İlçemiz de büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştiriciliği yaygın olarak yapılmaktadır. Büyükbaş hayvancılık kapalı ahırlarda entansif yetiştiricilik şeklindedir. Eski “İlyaslar Mezarlığı” olarak bilinen 186 dönümlük alan 3 yılda düzenlenerek 1937 yılında “Atatürk Parkı” olarak hizmete açılmış.

 

 ATATÜRK PARKI 

İlk kez 1919 yılında kurulan “Emtia ve Hayvan Panayırı”  ise 1952 yılından itibaren   1 - 15 Ağustos tarihleri arasında “Balıkesir Panayırı” adıyla Atatürk Parkı’nda kurulmaya başlanmış. Tarihi Atatürk Parkı 2006 yılında Balıkesir Belediyesi tarafından yenilenerek Nisan 2008 tarihinde yeniden halka açılmıştır. Parkta yaklaşık 3,5 dönüm büyüklüğünde yapay bir göl, gölün kenarında restoran ve seyir terası ile kafeterya, çay bahçesi, modern çocuk oyun grupları, gezinti ve yürüyüş alanları, bisiklet parkuru, küçük şelaleler ve kaya bahçesi gibi dinlenme ve eğlence amaçlı üniteler yer almaktadır. İlçede yaşayan insanların tedavi ya da dinlenme amaçlı yılın dört mevsiminde gittikleri ilçe merkezine 15 km uzaklıktaki Pamukçu Kaplıcaları ve Organize Sanayi Bölgesine 10 km uzaklıktaki Kirazlı Köyündeki kaplıcaları ile termal turizm de önemli bir yer tutmaktadır. İlçemizde özellikle kara avcılığı olmak üzere su avcılığında da sınırlarımız içerisinde bulunan Selimiye Barajı önemli bir faktördür.

12 Kasım 2012 tarihinde Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilen, 6 Aralık 2012 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 6360 sayılı kanun ile kurulmuştur. 13 mahalle ve 81 köy bu ilçeye bağlanmıştır. Şu anda Altıeylül ilçesinde toplam 94 mahalle bulunmaktadır. 2 Eylül 2013 tarihinde ilçeye ilk kaymakam atanmıştır. 2014 Türkiye yerel seçimleri ile birlikte 30 Mart 2014 tarihinde ilçemize ilk Belediye Başkanı olan Dt. Zekai KAFAOĞLU seçilmiştir. 08/11/2017 tarihi itibari ile Büyükşehir Belediye Başkanı olarak seçilmesinin ardından, Belediyemiz Meclis Üyeleri tarafından seçilen Hasan AVCI Belediye Başkanlığı görevi devralmış olup 31 Mart 2019 seçimlerinin ardından halk tarafından yeniden seçilmesinin ardından görevine devam etmektedir.


1.ŞADIRVAN 


 

2.BALIKESİR TREN GARI



4.ATATÜRK PARKI ESKİ HALİ

5.ATATÜRK PARKI YENİ HALİ