Muharrem Hasbi Koray'ı unutmadık

Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Eray mezun olduğu okulun kurucusu Muharrem Hasbi Koray’ı vefatının yıldönümünde mezarı başında andı.

Balıkesir’de eğitime büyük katkı sağlayan ve adını taşıdığı bir okul yaptırarak gençlerin okumasına katkıda bulunan Muharram Hasbi Koray ölüm yıldönümünde mezarı başında anıldı. Başçeşme Mezarlığındaki anma törenine Sırrı Yırcalı, Sinan Yırcalı ve Muharrem Hasbi Koray Lisesi mezunu olan Altıeylül Belediye Başkan Yardımcısı Mesut Eray, Okul Aile Birliği Başkanı Burak Saran ve yöneticileri ile öğrenciler katıldı. Okunan duaların ardından Koray’ın mezarına karanfiller bırakıldı.

Muharrem Hasbi Koray 1884 yılında Balıkesir´de doğdu. Babası Süleyman Bey, annesi Emine Hanım. Koray Balıkesir´in ve Ege Bölgesinin sanayi önderlerinden biridir. Gıda sanayinde bilhassa un, pamuk konularında ülkemizde öncülük yaptı. Balıkesir´de modern teknoloji ile ilk un ve Çırçır 1 fabrikasını kurdu. Daha sonra Tekirdağ ve Bursa Mustafakemalpaşa´da büyük sanayi kuruluşları kurdu ve işletti. 1925 yılında Balıkesir´de kurmuş olduğu un fabrikası 2 halen ayaktadır fakat üretim yapmamaktadır. Muharrem Hasbi Koray, Balıkesir´in ekonomik olduğu kadar sosyal ve kültürel faaliyetlerinde de ilk lise olan Muharrem Hasbi Lisesi´ni 1959 yılında tamamen kendi imkanları ile yaptırıp öğrenime açtı. Halen lisede eğitim ve öğretime devam edilmekte. Muharrem Hasbi Koray’ın iki çocuğu ve beş torunu vardır. 1967 yılında Balıkesir´de vefat etti.